آنچه در این مطلب میخوانید…
_____________________________
قیمت عسل طبیعی | از ارزانترین تا گرانترین عسل ایران
دوست قدیمی من که حالا مادر دو بچه است جدیداً از یک سایت، عسل خوبی خریده است. همه خانواده طعم عسل را دوست دارند اما خودش فکر میکند عسل را گران خریده و احتمالاً میتوانسته خرید ارزانتری داشته باشد. بعد از مدتها که مرا میبیند وقتی متوجه میشود چند سالی است در حوزه عسل مشغولم، با نگرانی اینها را میگوید و من توضیح میدهم که قیمت عسل طبیعی به خیلی چیزها بستگی دارد.
توضیحاتم تمام نشده که با بیصبری میپرسد: “الان به من بگو قیمت عسل اصل چنده؟” البته این سوالی است که خیلیها میپرسند و فکر میکنند جوابش چند تا کلمه است. اما من در ادامه توضیحات قبلی اضافه میکنم که حتی عسلهای خوب قیمتهای متفاوتی دارند و راهنماییاش میکنم که برای خرید عسل طبیعی به چه نکاتی باید توجه کند.
اگر شما هم مثل دوست من میخواهید قیمت عسل طبیعی را بدانید یا برایتان سوال است که چرا عسل طبیعی قیمت یا کیفیتهای متفاوتی دارد خواندن این مطلب را از دست ندهید.
آنچه در ادامه مطلب میخوانید…
_____________________________
عوامل تعیینکننده قیمت عسل طبیعی
برای آنکه بتوانیم خرید خوب و مطمئنی داشته باشیم ابتدا باید عوامل مؤثر بر قیمت عسل و علت این همه تفاوت را بشناسیم.
عسل طبیعی بر حسب دو معیار کلی، با قیمتهای متفاوتی به بازار عرضه میشود: کیفیت عسل و نوع عسل
کیفیت عسل: مهمترین معیار قیمتگذاری
امروزه برای سنجش کیفیت عسل و همچنین جهت بررسی طبیعی یا تقلبی بودن عسل، از مؤلفههای آزمایشگاهی و تخصصی استفاده میشود که این مؤلفهها مهمترین معیار قیمتگذاری عسل طبیعی هم هستند. این مؤلفهها به دو دسته تقسیم میشوند:
خواص فیزیکوشیمیایی: شاخصهای اصالتسنجی عسل
خواص فیزیکوشیمیایی عسل شامل پارامترهایی است که تنها از طریق آزمایشهای شیمیایی و در آزمایشگاههای معتبر قابل بررسی هستند و طبق استاندارد ملی 92 تحت عنوان ویژگیهای اصالتسنجی عسل معرفی شدهاند. مقادیر مورد قبول این مؤلفهها را در جدول زیر مشاهده میکنید.
البته هیچ کدام از این پارامترها به تنهایی نمیتوانند نشاندهنده کیفیت عسل باشند و همه باید کنار هم سنجیده شوند.
هر چقدر یک عسل از نظر این مؤلفهها قویتر باشد، کیفیت بیشتری دارد و بنابراین قیمت آن بالاتر است. به عنوان مثال هر چه ساکارز عسل، کمتر و پرولین آن بیشتر باشد و همچنین فعالیت دیاستازی بالاتری نشان دهد و میزان HMF موجود در آن کمتر باشد کیفیت بالاتری دارد.
خواص فیزیکوشیمیایی عسل تحت عنوان «برگه آزمایش عسل» به مشتری ارائه میشوند.
برای کسب اطلاع بیشتر در مورد این خواص و ارتباط آنها با کیفیت عسل، مقاله خرید عسل طبیعی را مطالعه کنید.
همچنین خوب است بدانید که تنها راه تشخیص عسل طبیعی از تقلبی نیز آزمایش این مؤلفهها در آزمایشگاه معتبر و ارائه برگه کیفیتسنجی توسط زنبوردار است. چراکه هیچ روش خانگی تشخیص عسل طبیعی اعتبار لازم برای صحتسنجی اصالت عسل را ندارد.
خواص حسی یا خواص ارگانولپتیک: بررسی ظاهر عسل بر اساس تجربه
ویژگیهایی که با حواس پنجگانه سنجیده میشوند را خواص ارگانولپتیک میگویند. این ویژگیها شامل رنگ، عطر و بو، طعم و حالت فیزیکی عسل هستند. بر خلاف تصور رایج، بررسی این خواص ساده نیست و تنها توسط افراد باتجربه قابل سنجش است. طبق استاندارد ملی شماره 92 خواص حسی عسل باید شامل موارد زیر باشد:
رنگ: بر حسب گیاه مورد استفاده زنبور، رنگ عسل طبیعی از زردکاهی تا قرمز تیره متغیر است.
عطر و بو: عطر و بوی عسل متناسب با گل و گیاهی است که زنبور از آن استفاده کرده است.
مزه: عسل باید دارای مزه شیرین مخصوص به خود و عاری از مزه سوختگی، تخمیر و ترشیدگی و بهطور کلی هرگونه مزه نامطبوع باشد.
کف: در سطح عسل نباید هیچگونه کف ناشی از ترشیدگی وجود داشته باشد.
حالت فیزیکی: عسل در شرایط محیطی متفاوت، میتواند از سیال روان تا غلیظ و چسبناک و یا قسمتی تا کاملاً رس کرده (شکرک زده) متغیر باشد.
[بیشتر بخوانید: عسل رس بسته چیست؟ 6 باور اشتباه در مورد عسل رس زده]
نوع عسل طبیعی: دومین عامل تعیینکننده قیمت
منظور از عسل طبیعی عسلی است که در مراحل تولید آن، زنبور عسل فقط از شهد گلها تغذیه کرده و مواد شکری و صنعتی جهت تغذیه زنبور استفاده نشده است.
با این حال خود عسل طبیعی انواعی دارد که بر قیمت آن اثر میگذارند:
- عسل چندگیاه: زنبور عسل از شهد گلهای مختلف یک منطقه برای تولید عسل استفاده کرده است. عسل چندگیاه را میتوان از مناطق مختلفی که پوشش گیاهی خوبی دارند برداشت کرد و تا حدودی میتوان گفت که دست زنبوردار در تولید این نوع عسل بازتر است.
- عسل تکگل: زنبور عسل، بیشتر شهد یک نوع گل را جمعآوری کرده و بنابراین این نوع عسل دارای طعم و رایحهای متمایز است و محصولی ممتاز در نظر گرفته میشود.
با توجه به اینکه برداشت چنین عسلی متاثر از فراوانی یک گیاه خاص در منطقه است قیمت آن نیز میتواند متغیر باشد به طوری که بعضی از عسلهای تکگل مربوط به گیاهان کمیاب، قیمت بالاتری دارند.
البته همچنان قیمت عسلهای چندگیاه و تکگل بستگی به کیفیت عسل دارد به طوری که ممکن است یک عسل چندگیاه بسیار مرغوب، قیمت بالاتری از یک عسل تکگل معمولی داشته باشد.
تا اینجا فقط از عسل طبیعی و عوامل مؤثر بر قیمت آن صحبت کردیم اما واقعیت ماجرای قیمت عسل فراتر از این است:
دیگر انواع عسل موجود در بازار: عامل ایجاد تفاوت بسیار در قیمتها
واقعیت این است که غیر از عسل طبیعی، محصولات دیگری نیز با عنوان عسل به بازار عرضه میشوند و همین تنوع محصولات باعث گستردگی بازه قیمتها در بازار عسل است. این مسئله گاهی باعث سرگردانی مصرفکنندگان میشود ولی کافی است بدانیم این تفاوتها برای چیست تا متوجه شویم چگونه بازه صحیح قیمت را شناسایی کرده و خرید کنیم. حتی برای خرید عسل طبیعی ارزان و مناسب، نیاز است که انواع عسلهای موجود در بازار را بشناسیم.
عسل وحشی در رأس بازه قیمت عسل
شاید به جرأت بتوان گفت که رکورد گرانترین عسل ایران متعلق به عسلهایی است که با عنوان وحشی یا کوهی به فروش میرسند. عسل وحشی یا کوهی نتیجه کار زنبورعسل وحشی است و از دل کوهها و صخرهها به دست میآید. حتی اگر بپذیریم که تمامی عسلهای وحشی موجود در بازار واقعا از کلنیهای زنبورعسل وحشی به دست آمدهاند و تقلبی در آنها صورت نگرفته باز هم قیمتهای بسیار بالای این نوع عسل منطقی نیست چرا که:
- خرید این عسلها با قیمتهای گزاف، موجب تشویق افراد بیشتری به برداشت و فروش اینگونه عسل شده و با آسیب زدن به گونه زنبور عسل وحشی، مشکلات جدی برای محیط زیست ایجاد میکند.
- از لحاظ خواص، عسل وحشی تفاوت چندانی با عسل ارگانیک ندارد.
- هیچ زنبورداری برای تولید این عسل تلاش شبانهروزی نکرده است.
و این یعنی در نهایت مصرفکننده ضرر کرده است.
عسل ارگانیک: گران اما به صرفه
وقتی از عسل ارگانیک صحبت میکنیم منظورمان عسلی است که علاوهبر طبیعی بودن در مناطق بکر طبیعت تولید شده باشد. جایی که نه اثری از کودهای شیمیایی باشد و نه آفتکشها و سموم مبارزه با بیماریهای دامی. همچنین در فرآیند استخراج و بستهبندی این نوع عسل بیشترین توجه، معطوف بر حفظ خواص و کیفیت عسل است.
عسل ارگانیک به دلیل الزامات سختگیرانه تولید آن، نسبت به عسل طبیعی قیمت بالاتری دارد. حال اگر این عسل از نوع تکگل و کمیاب باشد ارزش و قیمت آن بیشتر هم میشود. بنابراین تولید، خرید و مصرف این نوع عسل با وجود گرانتر بودن آن نسبت به عسل طبیعی، منطقی و در نهایت بهصرفه است.
عسل تغذیه: ارزانتر از عسل طبیعی
عسل تغذیه زمانی تولید میشود که زنبوردار در عوض جابهجایی کندوها در مناطق مختلف جهت دسترسی به شهد تازه گیاهان، از شربتهای مصنوعی برای تغذیه زنبور عسل استفاده میکند. این نوع عسل به علت کیفیت پایینتر، قیمت پایینتری هم دارد اما برای کسانی که به دنبال خرید عسل ارزان هستند گزینه خوبی است چرا که در هر حال حاصل کار زنبور عسل است و از شیرینکنندههای مصنوعی موجود در بازار ارزش غذایی بالاتری دارد.
عسل تقلبی: ارزان بیارزش!
عسلهای صنعتی یا زنبور ندیده که حاصل فعل و انفعالات شیمیایی و فرآیندهای کاملاً مصنوعی هستند و فروش آنها به عنوان عسل، تقلب محسوب میشود، با کمترین قیمت به بازار عرضه میشوند. اما باید توجه داشت: خرید این نوع محصول که فقط نام عسل را یدک میکشد حتی با پایینترین قیمت هم هیج توجیهی ندارد چرا که به علت استفاده از مواد و روشهای صنعتی برای سلامتی مضر هم هست.
سایر عوامل مؤثر بر قیمت عسل
علاوه بر نوع و کیفیت انواع عسل که با بررسیهای دقیق و توسط کارشناسان تعیین میشوند عواملی دیگری نیز بر قیمت عسل تأثیرگذار هستند:
- بستهبندی: از آنجا که عسل مادهای اسیدی است، بهترین ظروف برای بستهبندی آن ظروف شیشهای یا چینی هستند که با ترکیبات موجود در عسل واکنش نشان نمیدهند. همچنین سیل کردن ظروف بستهبندی جهت قرار نگرفتن عسل در معرض هوا و رطوبت، جهت حفظ خواص و ویژگیهای آن، ضروری است. ناگفته پیداست که بستهبندی در ظروف مرغوب و با روشهای مناسب، به قیمت تمامشده محصول میافزاید.
- انصاف فروشنده: همچون سایر کالاهای مصرفی، قیمت عسل نیز تحت تاثیر مسائلی چون سودجویی عدهای قرار میگیرد. بنابراین اگر برای خرید عسل، فروشنده معتمد و منصفی سراغ ندارید دستکم با آگاه بودن از دیگر عوامل مؤثر بر قیمت عسل و همچنین آگاه بودن از بازه قیمت معقول برای عسل، به خرید بپردازید.
بازه معقول قیمت عسل طبیعی 1403
با در نظر گرفتن همه موارد گفته شده، قیمت عسل طبیعی 1403 حدوداً در بازه 450 هزار تا 750 هزار تومان معقول و منطقی است.
این بازه قیمت مربوط به عسل طبیعی است.
جدول زیر مروری است بر عوامل مؤثر بر قیمت عسل تا بتوانید همه را یکجا مشاهده کرده و به ذهن بسپارید.
جمعبندی
از آنچه تا به اینجا گفتیم مشخص است که اگرچه کیفیت و نوع عسل روی قیمت آن تأثیرگذار است اما گرانتر بودن یک عسل دلیلی بر کیفیت بالای آن نیست. تنها راه کسب اطمینان از کیفیت یک عسل توجه به فاکتورهای آزمایشگاهی آن عسل یا خرید از زنبورداران معتمد و منصف است.
ما در فروشگاه اسپیکو برآنیم تا ضمن مهیا کردن شرایط اطمینانبخش خرید، عسلی با کیفیت و مرغوب را با بهترین بستهبندی در سبد مصرف خانواده ایرانی قرار دهیم.
با کلیک بر روی لینک زیر میتوانید به محصولات زنبورعسل اسپیکو دسترسی داشته باشید.
کامنت ها 5
خداوکیلی قیمت عسل اگر طبیعی باشه به نظر من خیلی باید گرونتر از این حرفها باشه با توجه به فرایند تولید و کار زنبورها… هر چند یه عطاری در اکباتان تهران، عسل رو قیمت یک و نیم میلیون میگفت با این عنوان که عسل طبیعی و اصل هست! اینقدرش هم دیگه خیلیییی زیاده و گرون فروشیه! مگه نه؟
من عسلهای سایت شما رو خیلی میپسندم هم به خاطر طعم و مزه عالی که داره و هم بسته بندی شیک و باکلاسش.. قیمتش هم اگر قول بدید گرون نکنید، راستشو بگم پایینه 🙂 (حالا تورو خدا گرون نکنید بذارید ما وسعمون برسه بازم بخریم.
به غیر از عسل وحشی گرانترین نوع عسل ایران چه عسلیه؟ از کجا میتوان آن را تهیه کرد؟
سلام
بهترین عسل عسل دیابتی یا عسل دارویی است که زنبور فقط از طبیعت یعنی شهد گلها عسل را جمع آوری می کند این نوع عسل بسیار مرغوب و خوش طعم است و بسته نوع گل ممکن است در رنگهای طلایی و قرمز کم رنگ یا قرمز پررنگ باشد
خوردن این نوع عسل برای همه بجز کودکان زیر دو سال مفید است
قیمت این نوع عسل در بهار 1403 کیلویی 700 هزار تومان به شرط خرید مستقیم از زنبور دار است
یزدان شیخ زاده دبیر بازنشسته زنبور دار
09151698508
سلام، ممنون بابت مطالب خوبتون. شما عسل شکری هم دارین؟ قیمت عسل شکری 1402 چقدره حدودا؟
به غیر از عسل وحشی گرانترین نوع عسل ایران چه نوع عسلیه؟ آیا شما اون رو برای فروش دارین؟