آنچه در این مطلب میخوانید…
__________________________________________
رنگ عسل طبیعی و علت تفاوت آنها
آیا شما هم موقع خرید عسل طبیعی با دیدن تنوع محصولات، به این فکر میکنید که رنگ عسل طبیعی باید رنگ خاصی باشد و بر این اساس تصمیم میگیرید چه نوع عسلی را خریداری کنید؟
یا مانند عموم مردم در مورد رنگ و شکل عسل طبیعی فکر میکنید عسل هر چه تیرهتر و طعم آن تندتر باشد طبیعیتر است و در مقابل عسلهای رنگ روشن که طعم ملایمتری دارند، تقلبی و یا بیکیفیت هستند؟!
به نظر شما عسلهای طبیعی را در چند رنگ میتوان در بازار دید و علت تغییر رنگ عسل چیست؟
در این مطلب قرار است به این سوالات پاسخ درست دهیم و شما را با دو دسته عسل آشنا کرده و 7 رنگ عسل را معرفی کنیم و به 9 عاملی که باعث تغییر رنگ عسل میشوند بپردازیم.
آنچه در ادامه میخوانید…
___________________________________
عسلها از نظر منشأ گیاهی چند دستهاند؟
اجازه دهید قبل از اینکه در مورد رنگ عسل طبیعی صحبت کنیم منشأ آن را مورد بررسی قرار دهیم.
رنگ عسل اصل و طبیعی وابسته به شهد جمعآوری شده از گونه گیاهی است به همین دلیل عسلهای مختلف، بسته به منشأ گیاهی رنگهای متفاوتی خواهند داشت.
خوب است بدانید زنبورهای عسل معمولاً تا شعاع 3 تا 5 کیلومتر از کندوی خود دور میشوند. زنبورداران از این ویژگی زنبورها برای تولید عسل استفاده کرده و محل استقرار کندوها را براساس پوشش گیاهی منطقه انتخاب میکنند و به این ترتیب عسلهای متنوعی از پوششهای گیاهی مختلف تولید میشود. به همین دلیل عسل به دو دسته تکگل و چند گیاه تقسیم میشود.
1. عسل تکگل
عسل تکگل (مونوفلورال) عسلهایی هستند که یک منشأ گیاهی دارند.
گفتیم که زنبورعسل تا شعاع 3 تا 5 کیلومتر از کندوی خود دور میشود، به همین دلیل زنبورداران کندوها را در زمینهای بزرگ چند هکتاری قرار میدهند که یک پوشش گیاهی مشخص (مثل: آفتابگردان) دارد.
در این حالت اسم عسل تولید شده به نام گلی که زنبور عسل از شهد آن نوشیده نامگذاری میشود.
گاهی کندوها را به دشت یا کوهستانهایی میبرند که پوشش گیاهی یک دست نیست. در این صورت اسم عسل به نام پوشش گیاهی غالب آن منطقه نامگذاری خواهد شد. (مثل: عسل گون یا آویشن)
2. عسل چندگیاه
گاهی اوقات زنبورداران کندوها را در مکانهایی قرار میدهند که تنوع گیاهی در آن منطقه زیاد است و زنبورها از انواعی از گیاهان و گلها برای شهدگیری استفاده میکنند.
به عسلی که در این شرایط تولید میشود عسل چندگیاه یا چهل گیاه (پلیفلورال) میگویند.
بنابراین نتیجه تلاش زنبور و زنبورداران، محصولی است با منَشأ گیاهی متفاوت و تنوع بینظیر رنگ و عطر و طعم.
هفت رنگ عسل طبیعی (براساس استاندارد FDA)
با توجه به توضیحاتی که دادیم رنگ عسل طبیعی بسته به منشأ گیاهی میتواند متغییر باشد.
رنگ عسلهای طبیعی براساس استاندارد سازمان غذا و داروی آمریکا (FDA) در هفت گروه، دستهبندی میشوند:
- زلال و آبگون: اقاقیا،پنج انگشت، چوبک.
- سفید روشن: خارشتر، مرکبات، پنبه، یونجه، کلپوره.
- سفید: گون، کلزا، آفتابگردان، خارکیوار.
- کهربایی خیلی روشن: چندگیاه، قنقال، نمدار.
- کهربایی روشن: اکالیپتوس، آویشن
- کهربایی: رازیانه، گشنیز، زرشک، عناب، کنار
- کهربایی تیره: شوید، سیاهدانه، عسلک ترنگبین
5 عسل طبیعی با رنگ و خواص متفاوت
عسل کُنار: رنگ عسل کنار در ابتدا روشن بوده و به تدریج و با گر زمان تیرهتر میشود. در نهایت نیز رنگ آن تا کهربایی تیره و سیاهرنگ ادامه مییابد. از خواص عسل کنار میتوان به ارتقاء سطح سلامت و تقویت سیستم ایمنی اشاره کرد.
[بیشتر بخوانید: 7 ویژگی متفاوت عسل کنار که باید بدانید!]
عسل اقاقیا: رنگی زلال و آبگون دارد. هرچه غالبیت شهد اقاقیا در عسل بیشتر باشد رنگ آن نیز روشنتر است. این عسل برای ترش کردن و التهاب معده استفاده میشود. همچنین به دلیل سلنیوم بالا برای تقویت حافظه مفید است.
عسل آویشن: عسل طبیعی آویشن، خواص آنتیاکسیدانی بالایی دارد و برای درمان گلودرد و سرفه استفاده میشود. همچنین برای تسکین درد عادت ماهیانه از این عسل خوش طعم و خوشرنگ استفاده میشود. رنگ عسل آویشن کهربایی روشن است.
عسل گون: رنگ عسل گون سفید رنگ بوده و برای بهبود درد مجاری ادراری و درد کلیه مؤثر است.
عسل کوهی: رنگ عسل کوهی یا عسل وحشی که بهطور طبیعی در کوهستانها و دشتها توسط زنبورعسل وحشی تولید میشود بسته به نوع پوشش گیاهی آن منطقه متفاوت است. البته اسپیکو خرید این نوع عسل را بههیچوجه پیشنهاد نمیکند. میتوانید در مقاله عسل وحشی دلیل این موضوع را بدانید.
یک پیشنهاد ویژه
عسل گون آویشن اسپیکو در طبیعت بکر کوهستانی و با دو گونه گیاهی غالب گون و آویشن تولید میشود و خواص درمانی هر دو گیاه را دارد.
اگر میخواهید تجربه یک خرید فوقالعاده را داشته باشید، بر روی لینک زیر کلیک کنید.
چه عواملی بر روی رنگ عسل طبیعی اثر میگذارد؟
عوامل زیادی وجود دارند که باعث تغییر رنگ عسل طبیعی میشود که به چند مورد آن اشاره میکنیم:
- از عوامل مرتبط به پوشش گیاهی که روی رنگ عسل طبیعی اثر میگذارد: آب و هوا، کیفیت شهد، نوع خاک، و حتی ترکیبات شیمیایی و… هستند.
- عامل مؤثر دیگر بر رنگ عسل، رنگدانههای طبیعی مانند پلیفنولها، کارتنوئیدها، زانتوفیلها و آنتوسیانینها، و همچنین ترکیبهای قندی، آمینواسیدها و مواد معدنی موجود در عسل هستند که همهی آنها به منشأ شهد گیاهی که زنبورعسل از آن تغذیه کرده بستگی دارند.
- اگر جریان شهد ورودی به کندو فراوان و زیاد باشد و مدت زمان فرآوری توسط زنبور عسل کم باشد، رنگ عسل تولیدشده روشنتر است. اما اگر مدت زمان فرآوری زنبور عسل زیاد و جریان شهد کم باشد، عسل تیره رنگ خواهد بود.
- ظرفی که عسل را در آن نگهداری میکنیم اگر مات باشد عسل را تیرهتر از ظرف شفاف نشان میدهد. همچنین حجم بالای عسل در ظرف، باعث تیرهتر نشان دادن رنگ عسل میشود.
- مدت زمانی که عسل انبار شده، بر روی رنگ عسل تاثیر میگذارد. عسلی که تازه برداشت شده است نسبت به عسل همان گیاه که سال قبل برداشت و انبار شده است روشنتر است.
- حرارت دادن عسل نیز بر تیرهتر شدن آن اثر دارد که بعضی از فروشندگان عسل این کار را به قصد تغییر رنگ عسل و تیره کردن آن انجام میدهند.
این عمل به هیچ عنوان توصیه نمیشود، چون حرارت و دمای زیاد باعث از بین رفتن آنزیم های مفید در عسل خام شده و خواص آن را کاهش میدهد. - فصل برداشت عسلها هم بر رنگ عسل تأثیرگذار است مثلاً: عسل بهاره روشنتر از عسل پاییز است.
- نگهداری عسل در جای گرم، باعث تیرهتر شدن عسل خواهد شد.
- شکرک زدن عسل بر تغییر رنگ عسل تأثیر میگذارد. تغییر رنگ به میزان درشتی یا ریز بودن کریستالها بستگی دارد، هر چه کریستالها ریزتر باشند رنگ عسل روشنتر است.
[بیشتر بخوانید: عسل رس بسته چیست؟ | 6 باور اشتباه در مورد عسل رس زده]
آیا رنگ عسل تعیینکننده کیفیت آن است؟
در بالا از عواملی که میتوانند بر روی رنگ عسل اثر بگذارند گفتیم. همچنین در مورد خواص 5 نوع عسل با رنگهای تیره و روشن هم کوتاه توضیح دادیم. ممکن است این سوال برای شما پیش آمده باشد که فرق عسل تیره و روشن چیست؟ آیا از نظر خواص با یکدیگر متفاوتند؟
از نظر علمی هر چه رنگ عسل طبیعی تیرهتر باشد خواص آنتیاکسیدانی آن نیز بیشتر است. (البته همه چیز هم آنتی اکسیدان نیست)
عسلهای تیره رنگ طعمی تندتر دارند اما عسل رنگ روشن دارای طعم ملایمتری است. البته این را باید بگوییم که استثناهایی نیز وجود دارد.
مثلاً: عسل روشن شکوفههای نمدار طعم تند و شدیدی دارد، اما طعم عسل تیره درخت لاله (گونه) ملایم است.
همچنین ذائقه مردم یک منطقه شبیه و یا نزدیک به هم است. مثلاً مردم ایران و کشورهای اروپایی عسلهای تیره و تند را بیشتر میپسندند اما انتخاب مردم آمریکا عسلهایی روشن با طعمی ملایم است.
اگر از اول مطلب با ما همراه بودید پس حتماً به این موضوع پی بردهاید که چیزی به عنوان بهترین رنگ عسل وجود ندارد و ارتباط خاصی بین کیفیت عسل و رنگ عسل وجود ندارد و تنها راه تشخیص عسل طبیعی آزمایش آن در آزمایشگاه معتبر است.
پس برای خرید عسل، موارد مهمتری چون طبیعی بودن، خواص درمانی عسل، ذائقه، نیاز بدن و… هستند که باید بیشتر مورد توجه قرار دهیم.
حالا که تا اینجا با ما بودید، دوست داریم نظرتان را در مورد رنگ عسل با ما به اشتراک بگذارید. شما عسل چه رنگی دوست دارید؟ اصلاً رنگ عسل برایتان مهم است؟
کامنت ها 2
علت تیره شدن رنگ عسل چیه؟ عسلی که از فروشگاه خریدم با گذشت زمان داره رنگش تیره میشه. امکانش هست که تقلبی باشه؟
سلام دوست عزیز
با توجه به رنگ عسل نمیشه طبیعی یا تقلبی بودن عسل رو داشتن. از طرفی توجه داشته باشید بعضی از انواع عسل ها مانند عسل کنار با گذشت زمان رنگ اون از کرمی روشن تا رنگ عقیقی تیره میشه.