آنچه در این مطلب میخوانید…
____________________________________
عسل درمانی برای معده ، درمانی از عهد باستان تا امروز!
خواص عسل برای معده موضوعی است که محققان بسیاری بر روی آن کار کردهاند.
درد معده و شکم چه ناشی از مسمومیت غذایی باشد، چه یبوست یا تجمع گاز، وجودش چندان خوشایند نیست. در این مطلب که براساس دادههای علمی و پژوهشی منتشر شده در مجلات و نشریههای معتبر، به زبان ساده نوشته شده شما را با عسل درمانی معده آشنا میکنیم و میگوییم عملکرد عسل برای هر مشکلی در معده چگونه است؟ و نحوه و زمان مصرف عسل برای هر دردی چگونه باید باشد تا بهترین نتیجه را بگیرید.
پس از خواندن این مقاله متوجه خواهید شد که شما با خرید عسل طبیعی و ارگانیک، یک بسته مراقبتهای اولیه درست و حسابی در اختیار خواهید داشت.
آنچه در ادامه مطلب میخوانید…
____________________________________
استفاده از عسل برای معده
همه ما گهگاهی دچار درد معده (یا درد ناحیه شکم) میشویم. اصولاً معدهدردها شرایط خطرناکی نیستند و در اثر گاز معده، سوءهاضمه، پرخوری یا استرس ایجاد میشوند. گزارشی که اخیراً در خبرگزاریهای رسمی ایران انتشار یافته نشان میدهد 60% افرادی که برای مشکل معده به پزشک مراجعه میکنند، هیچ مشکل خاص نگرانکنندهای بعد از آندوسکوپی در گزارش پزشکیشان وجود ندارد و این یعنی برای بسیاری از دردهای معده نیازی به استفاده از داروهای شیمایی نداریم. این خبر خوبی است.
اگر خدای نکرده معدهتان درد گرفت (که انصافاً بد دردی هم هست) روشهای خانگی زیادی هستند که میتوانید برای بهبود وضعیتتان انجام دهید. احتمالاً درد شما با استفاده از این روشها از بین میرود اما اگر دیدید تأثیر زیادی نداشت حتماً پیگیری کنید و به پزشک مراجعه نمایید. عسل یکی از بهترین و خوشمزهترین مرهمهایی است که طبیعت ارائه میدهد و براساس تحقیقات و پژوهشهای انجام شده شما میتوانید از آن به عنوان درمان خانگی درد معده نیز استفاده کنید و معجزهاش را ببینید.
فواید عسل برای معده و دستگاه گوارش چیست؟
از هزاران سال پیش، عسل در سیستم پزشکی سنتی برای درمان انواع بیماریها مورد استفاده قرار گرفته و از خواص عسل طبیعی برای معده استفادههای زیادی میشده است. عسل و زنبورهای عسل به دلیل اهمیتی که در بهبود سلامت دارند، مدتهاست موضوع تحقیقات علمی میباشند. مصرفکنندگان میتوانند از خواص بینظیر عسل مثل اثر ضدالتهابی، ضد استرسی، ضدباکتریایی، ضد رادیکال آزاد برای سیستم گوارش سود ببرند.
بیایید به طور دقیقتر نگاهی به خواص عسل بیندازیم:
1. عسل برای معده درد عصبی خوب است
بسیاری از افراد احساس درد معده را در موقعیتهای استرسزا گزارش میکنند. استرس و اضطراب میتواند باعث ایجاد درد کوتاهمدت معده و سایر مشکلات گوارشی شود و هنگامی که مدت و فشار استرس زیاد باشد، میتواند مشکلات ناچیز اولیه را به شرایط مزمن و جدی تبدیل کند.
تحقیقات نشان میدهد که ترکیبات پلی فنول موجود در عسل مانند آپیژنین، کافئیک اسید، کریزین، الاژیک اسید و کوئرستین باعث سلامت سیستم عصبی میشود. یک پژوهش تحقیقاتی در سال 2014 نشان داد که یکی از ویژگیهای نوتروپیک عسل این است که به ساخت و رشد کل سیستم عصبی مرکزی کمک میکند و این امر منجر به بهبود حافظه، کاهش اضطراب و افزایش عملکرد فکری میشود. وقتی استرس خود را کاهش دهید احتمال اینکه معدهدردهای عصبیتان کم شود زیاد است بنابراین مصرف عسل میتواند با کاهش استرس و اضطراب به کاهش معده درد کمک کند، هرچند هنوز نیاز به مطالعات بیشتری در این مورد است.
2. عسل میتواند به پیشگیری و درمان زخم معده کمک کند
زخم معده یکی از شایعترین بیماریهایی است که انسان را درگیر میکند. این زخمها روی مخاط معده ایجاد میشوند و باعث درد معده، حالت تهوع و نفخ میگردند.
ترکیبی به نام «متیل گلیوکسال» در عسل طبیعی بهویژه عسل مانوکا وجود دارد که به آن خاصیت ضد باکتریایی میدهد. این ماده به درمان عفونتهای باکتریایی معده کمک میکند. باکتری اصلی که باعث اختلالات گوارشی بهویژه زخم معده میشود هلیکوباکترپیلوری است. مطالعات نشان دادهاند که عسل برای کنترل رشد این باکتری در معده مؤثر است.
نتایج پژوهشی علمی نشان داده است در افرادی که بیش از پنج روز در هفته عسل میخورند نسبت به افرادی که به طور منظم عسل مصرف نمیکنند، خطر ابتلا به عفونت هلیکوباکترپیلوری به میزان قابل توجهی کمتر است. (+)
علاوهبر این، افرادی که مصرف عسلشان منظم بود به میزان قابل توجهی کمتر به عفونتهای مرتبط با سویههای خاص هلیکوباکترپیلوری که باعث افزایش بروز بیماریهایی مانند زخم معده و سرطان معده میشد، مبتلا میشدند.
همچنین برخی از تحقیقات که بر پتانسیل ترمیم زخم عسل تمرکز دارند، نشان میدهند که عسل ممکن است به تسریع بهبود زخم از طریق چندین مکانیسم کمک کند، مکانیسمهایی مثل:
- اثرات ضد باکتریایی
- اثرات ضد التهابی
- فعالیت آنتی اکسیدانی
- ترویج توسعه عروق خونی جدید، معروف به رگزایی
- تحریک واسطههای سیستم ایمنی
- تشویق رشد سلولی و ترمیم بافت
میتوانند در درمان زخم معده نیز به کار گرفته شوند.
3. عسل میتواند به بهبود رفلاکس اسید معده کمک کند
بسیاری از مردم گاهی برگشت اسید معده به مری را تجربه میکنند. براساس آماری که توسط متخصصان ارائه شده است در ایران 25% افراد، ریفلاکس معده دارند! (+) پس این موضوع یک مشکل شایع و رایج میباشد.
رفلاکس اسید زمانی اتفاق میافتد که محتویات معده از طریق مری در جهت برعکس؛ از معده به گلو میرود.
هرچند ریفلاکس معده یک مشکل جدی نیست اما اگر درمان نشود میتواند مشکلات بیشتری را ایجاد نماید. اگر حجم اسید معده در ریفلاکس زیاد باشد و بهطور مرتب و متوالی رخ دهد، میتواند بافت مری را تخریب کرده و حتی بر تارهای صوتی اثر گذاشته و آنها را ملتهب کند. در این موارد درمان بسیار سخت و گاهی غیرممکن است.
متخصصان فیزیولوژی در مجله پزشکی معتبر بریتانیا عنوان میکنند که عسل به دلیل ماهیت ویسکوزی که دارد میتواند پوششی روی لایه داخلی مری و معده ایجاد کرده و با ایجاد مانع فیزیکی از برگشت اسید معده به مری جلوگیری کند. (+)
همچنین رادیکالهای آزاد میتوانند از طریق آسیب رساندن به پوشش مری و معده به ایجاد رفلاکس اسید کمک کنند. عسل یک آنتیاکسیدان است و میتواند رادیکالهای آزاد را قبل از اینکه باعث آسیب شوند حذف کند. (+)
در مورد ارتباط عسل با درد معده یک مقاله در سال 2022 که توسط مؤسسه ملی بهداشت مالزی نوشته شد نتیجهگیری کرد که عسل دارای منابع خوبی از پروبیوتیکها و پریبیوتیکها است (+). پروبیوتیکها به هضم بهتر غذا (+)، کنترل اسید معده (+) و درمان زخم معده (+) کمک میکنند.
مضرات عسل برای معده چیست؟
در ابتدا بهتر است جمله معروف ابوعلی سینا را یادآوری کنم:
هر چیزی کمش دارو است،
متوسطش غذا است،
و زیادش سم است.
با توجه به آنچه که در مورد خواص عسل طبیعی برای معده گفته شد اکثر افراد میتوانند عسل را بدون داشتن عوارض جانبی مصرف نموده و در کنار درمانهای معمولی از آن استفاده کنند.
عسل یک شیرینکننده طبیعی و جایگزینی سالم برای شکر است. این ماده بسیار مغذی است و حاوی آنتیاکسیدانهایی است که فواید زیادی دارد. اما توجه به این نکته ضروری است که چون عسل اسیدی است بهتر است افرادی که مشکل سوزش سر دل دارند آن را با آب ولرم رقیق کنند بعد میل نمایند. همچنین گاهی گزارشهایی در مورد مضرات عسل برای زخم معده نیز ارائه شده که مشخص شد که مربوط به آلوده بودن عسل مصرفی به باکتری (حین جمعآوری عسل و در زمان نگهداری آن) بوده است. بنابراین اگر عسل خود را از فروشگاههای معتبر تهیه نمایید با این مشکل مواجه نخواهید شد.
نحوه مصرف عسل برای معده چگونه باید باشد؟
این موضوع ثابت شده است که اگر به اثر درمانی هر چیزی اعتقاد داشته باشید تأثیرش بیشتر از زمانی خواهد بود که فقط از روی استیصال و ناچاری به سراغش بروید. برای همین پیشنهاد میکنیم براساس منابع علمی معتبر و تجارب سنتی به تأثیر عسل برای رفع مشکلات معده یقین داشته باشید و از مزایای آن بهره ببرید.
حکما گفتهاند: عسل اگر با غذا مصرف شود میتواند غذا باشد، اگر با آب مصرف شود میتواند دارو باشد و اگر به تنهایی مصرف گردد شفابخش خواهد بود. بنا بر این گفته و یافتههای پژوهشی، بهترین روش مصرف عسل به تنهایی و بدون ترکیب با هر چیز دیگر است.
مهم است به این موضوع نیز توجه داشته باشید که به گفته کارشناسان، گرما و مایعات، ویسکوزیته عسل را تغییر میدهند، یعنی افزودن عسل به آب گرم یا چای ممکن است خواص عسل را تغییر دهد. عسل زمانی میتواند بهترین عملکرد را داشته باشد که به تنهایی بعد از غذا مصرف شود تا با حفظ ویسکوزیته طبیعی خود لایه مخاطی معده را بپوشاند.
ولی به عنوان یک قانون کلی در طب سنتی این را بدانید که ترکیب آب ولرم و عسل قبل از غذا برای زمانی است که مشکلات معده شما بهخاطر ترشح بیش از حد اسید معده است. ولی اگر مشکلات معده شما به دلیل کم بودن اسید معده میباشد باید عسل را با آب سرد ترکیب نموده و بعد از غذا میل کنید.
همچنین توجه داشته باشید که هر قاشق عسل 64 کالری دارد و در یک رژیم غذایی سالم میزان کالری دریافتی از عسل نباید بیش از 10 درصد کالری مورد نیاز بدنتان باشد. سعی کنید این مقدار کالری دریافتی از عسل را جایگزین کالری قندهای ساده در رژیم غذایی خود کنید تا علاوه بر لذت بردن از شیرینی آن، از خواص بینظیرش نیز بهره ببرید.
بهترین زمان مصرف عسل برای معده چه زمانی است؟
معمولاً پزشکان توصیه میکنند عسل را صبح زود با معده خالی مصرف کنید، زیرا تأثیر عسل را تقویت میکند و انرژی لازم و کافی را برای شروع یک روز به شما میدهد و علاوهبر این، به پاکسازی معده و روده نیز کمک میکند. همچنین یک قاشق عسل هنگام خواب به هضم غذا و کنترل رفلاکس معده کمک کرده و باعث آرامش ذهن و بدن میشود.
خوردن عسل ناشتا برای معده به منظور برطرف کردن نفخ معده نیز بسیار مفید است. برای این کار میتوان یک قاشق عسل را در یک لیوان آب جوشیده ولرم حل نمود و قبل از صبحانه میل کرد.
خود را از خواص عسل طبیعی برای معده محروم نکنید
خواص طبیعی عسل بسیار زیاد بوده و اولین ثبت تاریخ از زنبورداری به 2400 سال قبل از میلاد در قاهره برمیگردد. از آن زمان و شاید قبلتر نیز، همه به دنبال این ماده طبیعی بودند. عسل کاربردهای زیادی دارد. بسیاری از بیماریهایی که برای درمان آنها از عسل استفاده میشود، گاهی «در ظاهر» بسیار جدی به نظر میرسند.
در اکثر مواقع مشکلات دستگاه گوارش فوقانی با عسل درمانی معده بهبود مییابد. صد البته که برای استفاده حداکثری از خواص عسل طبیعی برای معده باید عسلی مصرف کنید که ارگانیک باشد و برای این کار باید بتوانید عسل طبیعی را تشخیص بدهید.
در دنیایی که عصا از کور میدزدند! شناخت فروشگاهی تخصصی و معتبر در حوزه تولید عسل میتواند یک برگ برنده محسوب شود. فروشگاه اسپیکو یک مرجع تخصصی برای اطلاعات مورد نیاز شما درباره عسل و خواص آن است و از آنجایی که فروش بدون واسطه انجام میشود، شما میتوانید باکیفیتترین و سالمترین عسل را با قیمتی عالی تهیه کنید.
مطالب مرتبط
اگر میخواهید اطلاعات بیشتری در مورد شناسایی عسل طبیعی و ارگانیک داشته باشید، پیشنهاد میکنم مطالب زیر را بخوانید:
سئوالات متداول
عسل به عنوان یکی از بهترین و در دسترسترین درمانهای خانگی برای مشکلات معده است. از هزاران سال پیش، عسل در سیستم پزشکی سنتی برای درمان انواع بیماریها مورد استفاده قرار گرفته است.
عسل درصورتی که به درستی و در زمان مناسب مصرف نشود، میتواند درست عمل نکند و کاراییاش را از دست بدهد. علاوه بر اینکه اگر عسل آلوده به باکتری باشد میتواند مشکلاتی مثل زخم معده را بدتر کند.
مصرف عسل در هر زمانی خوب است البته اگر به اندازه باشد. اما خوردن عسل ناشتا برای معده و سلامت کلی به شدت توصیه میشود.
Comments 4
من هم مدتی هست که معده درد دارم. این موضوع رو که خوندم دلم خواست عسل درمانی رو امتحان کنم.
سلام دوست عزیز
به شما پیشنهاد میکنم حتما عسل سالم، تازه، خالص و طبیعی رو در رژیم غذایی تون داشته باشید و صبح ناشتا یا قبل از خواب یک لیوان شربت عسل میل کنید و تاثیرش رو در سلامتی تون مشاهده کنید.
بین انواع عسل های مختلفی که وجود داره کدوم عسل برای معده مناسب تر و بهتره؟
سلام آیدای عزیز
انواع عسل ها بدلیل درابودن ترکیبات فنلی و آنزیم و فعالیت های آنتی اکسیدانی برای معده و سیستم گوارش مناسب اند. و بعضی از این انواع مثل عسل گون آویشن و کنار تاثیرات بیشتری رو دارا هستند.